COMUNICAT (2009-08-27)
Ministerul Sănătății schimbă modul de organizare a Rezidențiatului și dă posibilitatea tuturor absolvenților de medicină să obțină o specialitate

Ministerul Sănătății schimbă modul de organizare a Rezidențiatului și dă posibilitatea tuturor absolvenților de medicină să obțină o specialitate

o   Începând cu 2010, noul sistem de pregătire prin rezidențiat va permite tuturor celor 2 300 de absolvenți ai facultăților de medicină din România să poată avea drept de liberă practică și să se pregătească în diferitele specialități necesare desfășurării în bune condiții a actului medical.

Dr. Ion BAZAC, ministrul Sănătății va prezenta astăzi, 26 august 2009, Guvernului României proiectul de Ordonanță privind organizarea și finanțarea rezidențiatului care va aduce, începând de anul viitor, o serie de modificări actualei forme de desfășurare a acestuia.

"Programul de rezidențiat avea nevoie de o adaptare realistă la condițiile actuale. Sănătatea nu va mai produce medici specialiști fără o corelare cu nevoile din Sănătate. În plus, de anul viitor niciun tânăr medic nu va rămâne în afara sistemului.  Noua formă a programului de rezidențiat reprezintă un pachet de măsuri prin care să  protejăm investiția fiecărui medic și a sistemului de sănătate în cadrele medicale și prin care să creștem nivelul de pregătire al acestora", a declarat dr. Ion BAZAC, ministrul Sănătății

Din anul 2010, pregătirea în Rezidențiat se va face descentralizat în toate cele 12 centre universitare medicale, acest lucru ducând la scăderea migrației medicilor  între diferite regiuni ale țării.

Mai mult, actualul proiect de ordonanță permite lărgirea bazei de pregătire pentru toți absolvenții facultăților de medicină și obținerea dreptului de liberă  practică după efectuarea unui stagiu de pregătire cu durata de 3 ani, așa cum prevăd normele europene. Astfel, cei aproximativ 1200 de absolvenți de medicină care anual nu reușesc să obțină un loc la rezidențiat vor putea să opteze pentru continuarea pregătirii postuniversitare,  specializându-se în medicina de familie. În numeroase localități din țară nu există medici de familie, iar în multe spitale nu există  medici de specialitate în diferite domenii. Actuala legislație nu permite pregătirea medicală în vederea obținerii dreptului de liberă practică sau obținerea unei specialități pentru toți absolvenții facultăților de medicină.

De asemenea, se va modifica și modul în care se desfășoară examenul, renunțându-se la cel de tip grilă, acesta fiind înlocuit cu o probă scrisă și un interviu. Interviul  va avea și rolul de orientare profesională.

Astfel, intrarea în examenul de Rezidențiat  va fi mult mai permisivă, însă examenul de obținere a diplomei de specialist de la finalul pregătirii va fi mult mai sever decât în prezent.

Pentru prima oara numărul locurilor scoase la concurs va fi corelat real cu necesarul de specialiști pentru fiecare specialitate și cu posibilitățile spitalelor clinice de a-i pregăti.

Mai mult, Centrul Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar Bucuresti va inființa Registrul Matricol Național al Rezidentilor, astfel încât autoritățile să poată urmări parcusul pregătirii profesionale a fiecărui absolvent de medicină.

Rezidențiatul reprezintă forma specifică de învățământ postuniversitar pentru absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie, care asigură pregătirea necesară obținerii uneia dintre specialitățile cuprinse în Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală. Specialitățile și durata pregatirii prin rezidențiat se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.

Rezidențiatul se organizează în urmatoarele forme: pe locuri, pe posturi și prin selecție pentru medicină de familie și are o durată cuprinsă între 3-7 ani, în funcție de specialitate. Pregătirea în rezidențiat reprezintă un proces continuu de pregătire teoretică și practică fiind normată integral ca activitate didactică. Cifra de scolarizare a rezidentilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului educației, cercetării și inovării.