CMR susține o lege unică a salarizării bugetarilor (2009-04-28)
Colegiul Medicilor din România solicită în mod imperativ consultări în vederea îndreptării inechităților cuprinse de proiectul de lege unică a salarizării bugetarilor care îi afectează grav pe medici.
Colegiul Medicilor din Romania a sustinut si sustine o lege unica a salarizarii bugetarilor. Criteriile pe baza carora se face salarizarea din proiectul de lege denota insa un mod de gandire egalitarist si nu contin elemente legate de importanta si responsabilitatea sociala a diferitelor categorii profesionale. Consideram ca includerea medicilor in categoria functionarilor publici, chiar si numai din perspectiva salarizarii, reprezinta o grava eroare. Solicitam mentinerea excluderii profesiei medicale din categoria functionarilor publici", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Potrivit art. 375 din Legea privind reforma in domeniul sanatatii, medicul nu este functionar public. Excluderea medicului din categoria functionarilor public a fost facuta avandu-se in vedere pe de o parte faptul ca medicul este obligat la devotament exclusiv fata de pacient, iar pe de alta parte, ele este independent si are drept de decizie exclusiva asupra activitatii sale, neputand fi intr-o relatie de subordonare. Activitatea medicului este una independenta la baza ei fiind un contract de munca și nu un act de numire pe functie.
„Desi numarul de medici din Romania este insuficient, iar migratia ingrijoratoare, proiectul de lege mentine o salarizare inacceptabil de mica. Principalul motiv pe care medicii il invoca atunci cand parasesc Romania este salarizarea sub orice critica in raport cu veniturile din Uniunea Europeana. Pare cel putin inexplicabil ca dupa ce in Raportul Comisiei Prezidentiale se mentioneaza in mod expres ca venitul minim al unui medic trebuie sa fie egal cu trei salarii medii pe economie, proiectul de lege impune restrictii si comparatii uneori jignitoare pentru aceasta profesie", a adaugat prof. Astarastoae.