Colegiul Medicilor vrea solicitare la domiciliu, în locul centrelor de permanență (2009-04-23)
Colegiul Medicilor din România (CMR) a propus, marți, Comisiei de Sănătate a Senatului, serviciile medicale la domiciliu în afara orelor de program, ca alternativă la asistența medicală în centrele de permanență, informează NewsIn.

 

Reprezentanții CMR consideră ineficientă activitatea în centrele de permanență. Aceștia susțin că alternativa propusă de organizație ar reduce costurile, întrucât s-ar plăti 50 de lei pe solicitare, față de 319 lei pe solicitarea ambulanței arondate centrului de permanență. "Considerăm că această alternativă îi permite pacientului să își solicite medicul de familie la care este înscris și care îi și cunoaște istoricul medical", a precizat, pentru NewsIn, vicepreședintele CMR, dr. Constantin Cârstea.
Reprezentanții CMR mai susțin că centrele de permanență pe care Ministerul Sănătății dorește să le înființeze nu ar respecta normele europene privind timpul de lucru și de odihnă al medicilor și asistenților medicali și nu au cadrul legal financiar de înregistrare și decontare a cheltuielilor cu utilități, servicii și diverse dotări.

De asemenea, Constantin Cârstea susține că, având în vedere că majoritatea medicilor de familie sunt femei, ar trebui asigurată paza permanentă pentru protecția personalului medico-sanitar.
La Ministerul Sănătății, proiectul de legiferare a centrelor de permanență se află încă în lucru.