HU RO
logo
Nume:
E-mail:
 >> Arhivă

COMUNICAT DE PRESĂ ( 2009-04-24 )
Discursul ministrului Sanatatii, dr. Ion Bazac, la expozitia ROMMEDICA

"Doamnelor si Domnilor,

 

Ma bucur sa ma aflu la Rommedica, una dintre cele mai importante manifestari expozitionale din domeniul medical. Ma bucur, de asemenea, ca Rommedica isi reconfirma continuitatea si in conditii de turbulente economice. Este un mesaj pozitiv.

 

Ma aflu astazi aici pentru a transmite la randul meu un mesaj pozitiv, din partea Ministerului Sanatatii ca ordonator de credite si organism de reglementare.

 

Mai mult, sunt aici pentru a va transmite certitudini cu privire la actiunile Ministerului. In ciuda dificultatilor economice, investitiile publice in Sanatate vor continua.

 

Exista foarte multe lucruri de facut in sistemul public de sanatate. Numai pentru echiparea spitalelor cu aparatura medicala moderna, Romania are nevoie de      2 mld. EUR pentru a ajunge la nivelul de baza al dotarilor din tarile membre UE.

 

Este imposibil sa putem acoperi aceasta nevoie intr-un singur an. Dar, cu siguranta, putem face pasi in aceasta directie.

 

Astfel, doresc sa va comunic in premiera faptul ca vom finanta  cu circa      70 mil. EUR dotarea cu echipamente a unitatilor ATI din spitale in 2009. Tot în acest an vom investi, împreună cu Banca Mondiala, peste 10 milioane EUR în echipamente pentru camerele de primiri urgențe din spitalele mici din țară.

 

De asemenea, 7 noi spitale judetene de urgenta au finantarea asigurata si se afla in proces de licitare. Alte 8 spitale, pentru care cautam solutii de finantare in sistem public-privat, sunt in faza de analiza de oportunitate si prioritizare,.

 

Nu sunt adeptul experimentelor si al risipei de energie. Nu trebuie sa reinventam roata, ci sa valorificam acele modele care s-au dovedit functionale in alte sisteme din Europa si din lume. Parteneriatul public-privat in Sanatate este un model pentru Romania, pe care intentionez sa il sustin in convingere si in actiune.

 

Un alt model functional este cel al asigurarilor de sanatate complementare. El va aduce in sistem competitia pentru finantare intre unitatile medicale, mai multe oportunitati de dezvoltare pentru acestea, eficienta si servicii mai bune pentru pacienti. La sfarsitul anului vom finaliza formula pentru acestui sistem de asigurari. Cred cu tarie ca este necesar si imi doresc sa devina realitate incepand cu anul viitor.

 

Doamnelor si domnilor, inteleg importanta dumneavoastra in dinamica sistemului de sanatate. Va multumesc pentru contributia la dezvoltarea serviciilor de asistenta medicala din Romania si va asigur de toata deschiderea si sustinerea Ministerului Sanatatii pentru activitatea dumneavoastra.

 

Va multumesc si va urez mult succes!"

 

dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii

Înapoi  /  Recomandă  /  Imprimare
PAGINA PRINCIPALĂ  |  CADRU LEGISLATIV  |  CONDUCEREA COLEGIULUI  |  DEPARTAMENTE  |  INDEX MEDICI  |  LEGISLAŢIE
ACTUALITĂŢI  |  REVISTA PRESEI  |  LINKURI UTILE  |  INFORMAŢII UTILE  |  CONTACT