HU RO
logo
Nume:
E-mail:
 >> Arhivă

Ministerul Sănătății a stabilit reglementări și norme clare de lucru între Unitățile de Primiri Urgențe și secțiile de spital ( 2009-02-11 )
Dr. Ion BAZAC, Ministrul Sănătății a agreat astăzi impreuna cu managerii principalelor spitale de urgență din țară forma finala a solutiilor propuse de Ministerului Sanatatii pentru rezolvarea disfuncționalitățile dintre unitățile de primiri urgențe și secțiile de spital.
  Ministerul Sănătății
COMUNICATE DE PRESĂ


Str. Cristian Popișteanu, nr.1-3, sector 1, cod 010024, București
Relații cu publicul: tel: (+4) 021 307 2675; Fax: 307 2675
București,10.02.2009
Conferință de presă
Ministerul Sănătății a stabilit reglementări și norme clare de lucru între Unitățile de Primiri Urgențe și secțiile de spital

Ministerul Sănătății a stabilit reglementări și norme clare de lucru între Unitățile de Primiri Urgențe și secțiile de spital

 

Dr. Ion BAZAC, Ministrul Sănătății a agreat astăzi  impreuna cu managerii principalelor spitale de urgență din țară forma finala a solutiilor propuse de Ministerului Sanatatii pentru rezolvarea disfuncționalitățile dintre unitățile de primiri urgențe și secțiile de spital.

 

"Avem soluții pentru o îngrijire sigură și fără riscuri", a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

 

 

În urma acestei întâlniri au fost stabilite 4 măsuri, după cum urmează:

 

I Internarea obligatorie:

 

1   Internarea obligatorie a pacientilor in stare critica.

 

2  Daca starea pacientului necesita abordare pluridisciplinara si niciunul dintre medici nu doreste internarea in sectia respectiva, medicul de garda UPU decide internarea obligatorie.

 

3  In lipsa unor locuri libere in sectia de profil in care se considera necesara internarea, pacientul se interneaza intr-o sectie inrudita pana la eliberarea unui loc.

 

4  In situatii exceptionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-sef UPU si a conducerii spitalului.

 

5  Politraumatizatii se interneaza obligatoriu, in primele 24 h, in sectiile de chirurgie generala, sau prin acestea, la ATI.

 

II S-a stabilit crearea " salonului de observatie" cu un numar minim de paturi tampon, pentru maxim 24 de ore, urmand ca o comisie sa decida ulterior necesitatea internarii. Salonul e dimensionat de la caz la caz, in functie de necesitatile spitalului.

 

III  Alocarea de minim 5% din numarul de paturi ale spitalului la intrarea in garda, pentru necesitatile UPU. Responsabilitatea raportarii locurilor libere pana la ora 12  apartine medicului sef de sectie. Cresterea numarului de ventilatoare pentru pacientii in  stare critica in sectiile ATI de la spitalele de urgenta.

 

IV La Bucuresti se va infiinta, in 60 de zile, un dispecerat unic pentru  locurile  libere din spitalele de urgenta.

 

Masurile vor intra in vigoare printr-un Ordin al Ministrului Sanatatii incapand cu luna martie a acestui an.

 

"Noile reglementari vin sa completeze cadrul actual sub care functioneaza sistemul de urgenta medicala din Romania si sa ofere solutii reale, europene, la problemele cu care ne confruntam.  In plus, trebuie sa asiguram medicilor conditii de lucru ", a declarat Dr. Ion Bazac, Ministrul Sanatatii.

 

Astfel, in urma intalnirii, s-a reglementat si timpul de garda al cadrelor medicale:

 

1.   mentinerea garzii de la ora 14.00 - 8.00 ( 18 ore) cu posibilitatea de a pleca acasa dimineata ( dupa garda )  fara a afecta  plata salariala;

2.    12 ore de garda, cu contravizita comasata dupa amiaza si program de 6 ore dimineata;

3.    program de lucru european, de la 8.00 la 17.00, program normal, cu pauza de masa si garda de la 17.00 - 8.00.

pentru specialitatile deficitare, introducerea sistemului de garda on call, la domiciliu, platita.MSp
Înapoi  /  Recomandă  /  Imprimare
PAGINA PRINCIPALĂ  |  CADRU LEGISLATIV  |  CONDUCEREA COLEGIULUI  |  DEPARTAMENTE  |  INDEX MEDICI  |  LEGISLAŢIE
ACTUALITĂŢI  |  REVISTA PRESEI  |  LINKURI UTILE  |  INFORMAŢII UTILE  |  CONTACT