http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/akkor-lehetunk-huek-marton-aron-emlekehez-ha-vallaljuk-orokseget
" /> http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/akkor-lehetunk-huek-marton-aron-emlekehez-ha-vallaljuk-orokseget
" /> http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/akkor-lehetunk-huek-marton-aron-emlekehez-ha-vallaljuk-orokseget
" />

Akkor lehetünk hűek Márton Áron emlékéhez, ha vállaljuk

2016-02-22

http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/akkor-lehetunk-huek-marton-aron-emlekehez-ha-vallaljuk-orokseget

Megkezdődtek a Márton Áron Emlékév rendezvényei pénteken Csíkszeredában, a római katolikus püspök felszentelésének a 77. évfordulóján. „Ha Márton Áron közöttünk lenne, szóvá tenné azokat a sérelmeket, amelyeket az erdélyi magyar embereknek el kell szenvedniük” – jelentette ki Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

marton aron emlekev vn 015_bPotápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár

A magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága a püspök születése 120. évfordulója alkalmából nyilvánította Márton Áron Emlékévvé a 2016-os évet, az ebből az alkalomból tartott rendezvények fővédnökségét Áder János köztársasági elnök és Jakubinyi György, a gyulafehérvári római katolikus főegyházmegye érseke vállalta.

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban tartott péntek délutáni ünnepi rendezvényen elsőként Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, Márton Áron bátran tiltakozott az embertelenségek ellen, fellépett a kommunista diktatúrák súlyos igazságtalanságaival szemben. A püspök olyan személy, aki a háborúktól, diktatúráktól terhelt huszadik században is bátran kiállt közösségéért, így bátran állítható példaképként a mai fiatalok elé. Mint fogalmazott, az emlékév célja sem más, mint életművének minél szélesebb körben való megismertetése.

marton aron emlekev vn 009_b

Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár a püspököt olyan emberként mutatta be, aki „nemcsak a gyulafehérvári püspökség, hanem az erdélyi magyarság és az egész magyar nemzet sorsát a vállára vette”. Tulajdonságai közül az alázatosságot és szókimondást emelte ki, megjegyezvén, hogy ha Márton Áron közöttünk lenne, ma sem hallgatna.

„Szóvá tenné azokat a sérelmeket, amelyeket az erdélyi magyar embereknek el kell szenvedniük – jelentette ki az államtitkár. – Kimondaná, ahogy nekünk is ki kell mondanunk, hogy hiába állítják hivatalos szervek, hogy Székelyföld nevű területi egység nem létezik, és jelképei ezért nem is számítanak regionális jelképeknek. Mi tudjuk, hogy ez nem igaz. Sőt hisszük és valljuk, hogy a székelyeknek elidegeníthetetlen joguk van ahhoz, hogy ezen a területen önállóan döntsenek ügyeikről” – fogalmazott Potápi Árpád.

marton aron emlekev vn 001_b

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy akkor lehetünk hűek Márton Áron emlékéhez, ha vállaljuk örökségét, „ha nem hallgatunk, hanem bátran felszólalunk, hitünk, és nemzetünk megtartása érdekében”.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében arra is kitért, hogy Márton Áron segítő intelmei ma is megszívlelendők, sőt az általa meghatározott feladatoknak eleget kell tenni. A püspök szavaival élve mutatott rá, hogy nem saját érdekből, hanem a következő nemzedékek miatt kell egy jobb és igazabb jövőt teremteni. Beszéde végén kijelentette, az emlékév programjainak megszervezése a magyarság idei legnagyobb kalákája lesz.

Márton Áron püspökké szentelésének a 77. évfordulója alkalmából péntek délelőtt a csíksomlyói kegytemplomban tartottak ünnepi szent misét, melyet Jakubinyi György érsek celebrált.

Pályázati felhívás
2024-03-22

Erasmus+ projekt – Csehország Célcsoport: X., XI., XII. osztályos diákok Helyszín: Tišnov, Csehország